Проф​​есионална гимназия по транспорт

Новини

На 06.02.2023 г. ще се проведе представление на 8-те клуба по интереси на ПГТ в зала 1А.

Представление и изява на всички клубове по интереси

Олимпиада по Биология

Уважаеми ученици и родители,
Общинският кръг на олимпиада по Биология и здравно образование ще се проведе присъствено на 23.01.2023 г. в Професионална гимназия по транспорт.

Начало на олимпиадата:
14:30 часа - за учениците от всички класове.

Продължителност:
4 астрономически часа.

Честит рожден ден!

 ​На 20.01.2023 г. 12 А клас направиха изненада по случай рождения ден на класния си ръководител ​инж. Нора Димитрова и я поканиха  на своая бал.

Магическа демонстрация

Дни след Нова година на 05.01.2023 г. магията на химията беше усетена в ПГ по транспорт, гр. София при атрактивното гостуване на доц. Лъчезар Христов от факултета по химия и фармация в СУ "Кл. Охридски".
Бяха направени демонстрации на множество химични и физични опити с разнообразни ефекти, които омагьосаха учениците и създадоха още по-голям интерес в тях към науката.
Опитите бяха:
- Дух от бутилка
- Течен азот: замразяване на каучук, ефект на Лайденфрост, въртележка от топче за тенис на маса, изкуствен облак, взривяване на бутилка
- Горяща пяна
- Нитроцелулоза: запалване с изгасена клечка кибрит, с лазер и с капка вода върху дифосфорен пентаоксид
- Горене на нишесте, издухано от фуния
- Химичен светофар
- Горене на манганов и алуминиев прах
- Запалване на желязна вата с батерия
- Флаш (светкавица)
- Цветна пиротехника (жълт и червен огън)
Доц. Христов отговори на множество въпроси на любопитковците, които получиха покана за посещение на място в СУ "Кл. Охридски".
С благодарност за магическото преживяване!

Благодарствено писмо

Коледна томбола

Днес на /22.12.2022 г./ се проведе и коледната томбола в ПГ по транспорт. Честито на всички печеливши учители и ученици!!

Подготовка за предстоящ турнир

Трескава подготовка върви в спортната зала на ПГТ. Учениците се готвят за предстоящия турнир по тенис на маса, който е част от ученическите игри. Тенис турнирът стартира в началото на новата година и всички тренират усилено за предстоящото събитие.

Благотворителен коледен пазар

Благотворителения коледен базар в ПГ по транспорт стартира днес /19.12.2022 г./! Групите по интереси се включиха и изработиха коледни картички, ръчно приготвени украси, домашна лимонада, сапунчета, свещички! Базара ще продължи от 19.12 до 21.12.2022 г.! Събраните средства ще зарадват и заредят с коледно настроение деца в нужда! Заповядайте!!! 🙋‍♀🙋‍♂🍀🥮🍩🍰☕🥛🎁
>>>>https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101757013/urocite-za-dobroto-v-edno-sofiisko-uchilishte <<<<

ПГТ ще организира благотворителен базар от 19.12.2022 г. до 21.12.2022 г. Заповядайте да си закупите коледни подаръци ръчно изработени от учениците на ПГТ, като био сапун, био дезинфектант, био балсам и различни вкусотии!

Коледен благотворителен базар

Коледeн турнир по шах - мат

На 12.12.2022г. стартира коледният турнир за купата на Професионална гимназия по транспорт - гр. София, в който учениците от 9, 10 и 11 клас взеха участие. Всички участващи изпитаха много емоции и като всяко истинско състезание, турнирът беше изпълнен с радост и доза разочарование.

Информативна беседа

На 09.12.2022 г. се проведе беседа с ученици от VIII клас на тема "Употреба на наркотици - превенция, вреди и последствия". Събитието се осъществи със съдействието на инспектор Искра Блажева от VIII РУ СДВР.

Засаждане на дръвчета!

Засаждане на дръвчетата от учениците от 8 г, 8 в и 9 б клас. Дарението за дръвчетата е на стойност 100 /сто/ лева и е направено от родител на ученик от 9б - Антон Каишев и от родител на ученик от 8 в клас.
Отговорността за отглеждането е тяхна! Нека да са щастливи, че ще оставят наследство в училището!

Благотворителна кауза

ПГТ събира дарения под формата на топли дрехи и обувки за "Кризисен център за деца жертви на трафик или пострадали от насилие".

От началото на учебната 2022/2023 г. Професионална гимназия по транспорт дарява учебници на 8-ми клас от издателство „Просвета“.

Дарение на учебници за 8-ми клас

Полезна дейност

Клубът "Биоразнообразие на растенията в България" с участници от 12 А клас от НП "Занимания по интереси" тази есен реализираха облагородяване на почвата и засаждане на теменужки и незабравки в училищния двор на ПГ по транспорт. Учениците осъществиха и есенната резитба на растенията пред гимназията заедно с ръководителя на клуба инж. Нора Димитрова.

Европейска баскетболна седмица

На 26.11.2022 г. стартира Европейската баскетболна седмица, в която участие взе и Професионална гимназия по транспорт - София, подавайки ръка на децата със специални потребности. По думите на проф. Даниела Дашева, зам. - ректор на НСА, това е първото участие на общообразователно училище в такъв форум.

Благодарствени писма

Инж. Валя Симеонова, Божидар Янев и инж. Иван Симонов получиха награди и благодарствени писма от Върховния комисариат за бежанците на ООН за принос към приобщаване на бежанци в българската образователна система. Церемонията съвпадна с Деня на народните будители – 01.11.2022 г.

Обмяна на опит в Турция

В периода 29.10.2022 – 01.11.2022 г. се проведе обмяна на опит между ПГ по транспорт и Гюлерджин колеж в град Черкезкьой, Турция. Благодарни сме за гостоприемството и споделените добри практики. 

Футболна среща за ученици от осми до десети клас

На 25.10.2022 г. се проведе футболен турнир, в Спортен комплекс ОМВ Дружба. В него участваха четири отбора от район Искър, ученици от ПГ по транспорт, 69 СУ, 68 СУ и 108 СУ.

Посещение на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

На 15.04.2022 г. ученици от 11 и 12 клас посетиха Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" в деня на отворените врати.
Там те разгледаха трите музея с кристали и минерали, световни и български експонати.
Бяха запознати с изучаваните специалности в университета. Имаха и лична среща с Ректора на МГУ "Св. Иван Рилски" проф. д-р инж. Ивайло Копрев.