Проф​​есионална гимназия по транспорт

Новини

ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ В ПГТ

Професионална гимназия по транспорт - София, организира "Ден на отворените врати." Събитието е насочено към учениците и техните родители, интересуващи се от възможността за получаване на професионално образование. Заповядайте при нас, на ул. Мюнхен 12, за да разгледате училището и да отговорим на всички Ваши въпроси!!!

Здравноосигурителни задължения на абитуриентите  

Абитуриентите плащат сами здравните си вноски Абитуриенти, завършвате скоро средното си образование и НАП напомня за вашите здравноосигурителни задължения! От началото на юли до момента на започване на работа или до стартиране на редовно обучение в университет трябва сами да внасяте здравните си осигуровки. Какво трябва да направите? 👉 Подавате в НАП Декларация образец 7 (за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски). 👉 Заплащате вноските за месеците от юли до започването на обучението Ви като студент. Какъв е размерът на месечната вноска? Към момента е 37,32 лв. (м. май 2024 г.). Преди да платите, проверете тук: актуалния размер или в здравноосигурителния калкулатор . Кога се прави вноската? До 25-то число на следващия месец (до 25 август трябва да декларирате и платите сами здравните си вноски за юли 2024 година). Къде? 👉 в офис на приходната агенция 👉 по пощата с обратна разписка 👉 през портала с е-услуги на НАП чрез ПИК*: https://portal.nra.bg/  подаване  плащане Важно❗️ Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права и до спрян достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. За просрочените вноски се начислява законова лихва. За приетите в университет в чужбина. В случай че ще бъдете студент в чужбина, следва да представите в офис на НАП документ, удостоверяващ обучението Ви зад граница. В противен случай, ще бъдат прекъснати здравноосигурителните Ви права. Ако ще бъдете студент задочно обучение, трябва сами да плащате здравните си вноски. Какво е ПИК*? ПИК е персонален идентификационен код, който получавате безплатно във всеки офис на НАП. С него ще можете да подавате декларациите си, да проверявате осигурителния си статус, да заплащате задълженията си и много други. Повече прочетете тук: 👉 Абитуриенти – здравни осигуровки 👉 Попълване и подаване на Декларация образец 7 и образец на формуляра 👉 Справка за дължими здравноосигурителни вноски и лихвите към тях 👉 Проверка на здравноосигурителния статус.                             ВИДЕОМАТЕРИАЛ

Тържествено изпращане на Випуск 2024 г. в ПГТ

Вчерашният ден - 13.05.2024 г. беше специален.  В ПГТ двоен празник - изпращането на зрелостниците от    Випуск 2024 г., и честването на 24 май - Денят на българската просвета и култура, и на славянската писменост. Беше подготвена специална програма за тържеството, което беше наситено с празничен дух, приятни емоции и приповдигнато настроение.
Специални гости на тържеството бяха господин Ясен Русев - Кмет на СО - район "Искър", господин Александър Иванов - заместник - кмет на СО - район "Искър" и госпожа Анна Савова - заместник - кмет на СО - район "Искър".

9 май - Ден на ученическото самоуправление 

 На 09.05.2024 г. в ПГТ се проведе ден на ученическото самоуправление. В този ден учениците влязоха в роля на Директор Заместник – директор, дежурни учители и учители по предмети. Нашите възпитаници погледнаха на работата и живота в училището от един друг ъгъл – на отговорност, уважение и дисциплинираност към учителската професия. Инж. Валя Симеонова посрещна с усмивка в своя кабинет Лидия Георгиева, ученичка от Х“А“ клас, за да й отстъпи директорския стол. За ЗДУД бяха ученичките от VIII“Б“ клас Цветелина Петрова и Теодора Милкова, за ЗДУПД - ученикът от VIII“В“ клас Виктор Цветанов и за ЗДУТД - Мартин Драганов от VIII“Б“ клас. В края на деня учениците споделиха, че са научили някои от тайните на професията „учител” и това ги мотивира да се включат още по-активно в образоватилния процес.

Участие на ПГ  по транспорт в Национално състезание по БДП

На 27.04.2024 г. в 40. СУ „Луи Пастьор“ се проведе областният кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата (БДП). С училищни отбори във втора състезателна група VIII – X клас участваха: 39. СУ „Петър Динеков“, НПГПТО „М. В. Ломоносов“, ПГАВТ „А. С. Попов“ и ПГ по транспорт. Първото място в класирането и право да участва в националния кръг от 21.06.2024 до 23.06.2024 г. в гр. Сунгурларе спечели отборът на ПГАВТ „А. С. Попов“. На второ място се класира отборът на НПГПТО „М. В. Ломоносов“, на трето място – ПГ по транспорт. Участниците в областния кръг на Националното състезание по БДП получиха Грамота за отлично представяне от д-р Ваня Кастрева – началник на РУО – София-град.

IX- то Градско ученическо индивидуално първенство по тенис на маса

 На 15.03.2024 г. ученици от ПГ по транспорт взеха участие на IX- то Градско ученическо индивидуално първенство по тенис на маса с ръководител Николета Атанасова!

Продължаващо ​Военно обучение в ПГ по транспорт

От 11.03.2024 г. започна военното обучение на учениците от 10-те и 11-те класове, което се провежда в ПГТ от 11.03.2024 г. до 24.04.2024 г. Обучението стратира с учениците от 10 А клас на тема: тема № 3 „Оказване на помощ на населението от въоръжените сили, при кризи от военен характер“. С лектор мл. сержант Христо Георгиев от 78 батальон за осигуряване – ротата за гражданско-военно сътрудничество (CIMIC)

Спечелен инвестиционен проект на стойност 363 590,19 лв. STEM центрове и иновации в образованието“

Пореден спечелен проект за гимназията. Концепцията за изграждане на училищна STEM среда в Професионална гимназия по транспорт по Национален план за възстановяване и устойчивост, процедура BG-RRP-1.017 - „Концепция за STEM среда" на стойност 363590,19 лв. е одобрена за изпълнение. По направление 3 „Природни науки“ ще бъде изградена лаборатория за провеждане на часовете по природни науки: химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, биология и здравно образование от 8 до 10 класове. По направление 5 „Математика и информатика“ ще бъдат оборудвани два компютърни кабинета с най-съвременна компютърна техника за провеждане на часовете по информационни технологии в първи гимназиален етап. Концепцията предвижда да бъдат оборудвани шест ВОСКС (Високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи) извън СТЕМ центъра, които да съдържат интерактивен дисплей с вграден компютърен модул и вградена точка за достъп.

ПОРЕДНО ОТЛИЧИЕ

Ученичката Мерлин Мирон от 11 А клас на ПГ по транспорт, отличена с грамота за участие в национален конкурс за есе на тема „Моите представи за доброволците, помагащи при бедствия и пожари“

Военно обучение в ПГ по транспорт

 От 10.01.2024 г. започна военното обучение на учениците от 10-те и 11-те класове, което проведе в ПГТ
 от 10.01.2024 г. до 19.01.2024 г. 
Обучението стратира с учениците от 10 А клас на тема: Усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината. Същност и съдържание на гражданско - военните отношения.

С лектор ст. лейтенант Марио Методиев от военно формирование 28610 - Горна Баня на сухопътни войски.

Беседа на тема "Превенция за употреба на наркотични вещества" Рисково поведение

На 09.01.2024 г. с ученици от 8 а, б, в, г класове се проведе беседа на тема "Превенция за употреба на наркотични вещества" Рисково поведение. С лектори: госпожа Пламенка Петрова - психолог и
 госпожа Росица Станоева - психолог от Превантивно информационен център към Столичен общински съвет, в присъствието на госпожа Блажева - инспектор /детска педагогическа стая / от VIII РПУ София.

Средства от Коледен базар

От проведения коледен базар бяха събрани 821.60 лева, които учениците от Ученическия съвет на ПГ по транспорт дариха на ​благотворителната инициатива"Българската коледа"

Коледен базар в ПГ по транспорт

На 18 декември 2023 г. откри врати традиционният коледен базар в Професионална гимназия по транспорт.
За поредна година нашите ученици и родители разгърнаха своя творчески потенциал.
 Бяха сътворени истински произведения на изкуството.
Многоцветни коледни бисквитки, сувенири за празнично настроение, кексчета и постни сармички. Баници, питки със сирене и вкусна лимонада се предлагаха сред смях и веселие. 
Благодарим на нашите родители и ученици, които се включиха в организацията с голямо желание.
Пожелаваме им ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!
По инициатива на учениците събраната от базара сума ще бъде използвана за благотворителна инициатива.

Отличия за нашите участници

В резултат от доброто представяне в Националното ученическо състезание по митнически контрол, учениците от 11 А клас на ПГТ получиха грамоти и сертификати!

 Национално състезание по Митнически контрол

Участие на учениците от 11а клас на ПГТ в Национално ученическо състезание по Митнически контрол, организирано от Стопанска академия "Д.А.Ценов", Свищов

Посещение на учениците от ПГТ  на спектакъл "Спасителят"

Спектакълът "Спасителят" бе представен на 27 ноември в Дом на културата Искър, с участието на актьора Ивайло Захариев. Той е насочен към учениците над 13- годишна възраст и има не само театрална роля, а и педагогическа цел. Посланието на кампанията е "Разбиране към наркотиците, за да няма зависимост!“
Учениците от 8а клас на ПГ по транспорт-гр.София се
включиха в програма „Антидрога“ с цел превенция на
употребата на психоактивни вещества.
Те с интерес изгледаха историята на 18-годишно
момиче, което започва да употребява наркотици заради
желанието си да не бъде отхвърлено и да се впише в
„модерното общество“.

Вечер на химията

На 21 ноември по традиция в СУ " Климент Охридски", гр. София се проведе Вечер на химията. Ученици от 9-ти и 10-ти класове на ПГТ с преподаватели Елена Маринова (ХООС) и Йоана Драгомирова (БЗО) наблюдаваха демонстрациите на Корпуса за бързо гърмене към Факултета по химия и фармация. Любопитковците откриха, че: "Химията е магия, но реална."

Sample Headline

Sample text. Click to select the text box. Click again or double click to start editing the text.

Бинарен урок в ПГ по транспорт

Добрите педагогически практики в ПГ по транспорт - гр. София са част от стратегията на училището за повишаване качеството на образователния процес. Бинарен урок на тема „Български език и информационни технологии - две науки в един свят“ се проведе  с учениците от 9в клас. Преподавателите по български език и литература и информационни технологии - г-н Юлиан Тодоров и г-жа Ралица Парчева съчетаха учебното съдържание по двата предмета. Използването на ИКТ по български език и литература води до обогатяване знанията на учениците и до повишаване на дигиталната им компетентност. Предметите български език и литература и информационни технологии поставят основите на методология, която намира приложение във всички области на общообразователната подготовка. Те взаимно се допълват и са в тясно взаимодействие. 

Пресконференция по проект "ERAZMUS +"

На 26.10.2023 г. в ПГ по транспорт – София се проведе
пресконференция с присъствието на представители на община
Искър, работодатели, Професионални гимназии, родители и
ученици, учители за
разпространение и популяризиране на добри практики след
проведената мобилност в периода 23.07.2023 г. – 05.08.2023 г. с
ученици от Професионалната гимназия по транспорт – София,
които взеха участие заедно със свои преподаватели в проект,
финансиран от програма „Еразъм +“ на Европейския съюз, договор №
2022 - 1 - BG 1 – KA122 – VET - 000078703 – “ Успешни за
утрешния ден: подобряване на професионалните компетенции чрез
нови технологии и ремонт на автотранспортната техника „ в град
Лайпциг, Германия.

На 09.11.2023 в 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ се проведоха общински кръг на състезанията по волейбол. Девойките от 8 до 10 клас от Професионална гимназия по транспорт завършиха на първо място, което ги класира за втория общински етап от ученическите игри. Достойно се представи и юношеския ни отбор.

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ

Първи етап на ученически игри район Искър. Срещите се проведоха на СК "Грийн спорт" ул. "Гео Милев" 158. При 8 - 10 клас загубихме първата среща с 5:1 срещу 68СУ, а във втората среща надиграхме убедително 69СУ с резултат 9:1. 
11 - 12 клас загубиха от отбора на 108 СУ и останаха втори в крайното класиране.
 8- 10 клас се класираха на трето място

Професионална Гимназия по Транспорт даде начало на новата учебна 2023/ 2024 година днес на 15.09.2023 г.
Успешна учебна година, изпълнена с много хубави емоции, съчетани с хиляди усмивки и придобити знания!
На добър час!

Напред